Zdanění lihovin
Předmět:
Skutkové okolnosti, průběh řízení, návrhy, žalobní důvody a argumenty stran lze shrnout takto: I – Skutkový stav Francouzská produkce lihovin, tedy alkoholických nápojů získávaných destilací, spadajících do podpoložky 22.09 C společného celního sazebníku, dosahuje řádově 1 230 000 hektolitrů ročně. Tato výroba je podle pravidel Service des alcools (Sekce lihovin) rozdělena do tří kategorií: a) První kategorie zahrnuje vinné nebo ovocné destiláty s označením původu a obsahuje velmi známé destiláty, jako je koňak, armagnac nebo calvados. Nejdůležitější je výroba koňaku; mezi lety 1955 a 1975 se zvýšila z 100 000 / 125 000 hektolitrů na 546 000 hektolitrů ročně. Výroba ostatních vinných destilátů dosahuje přibližně 120 000 hektolitrů, výroba destilátů z ovoce pak 140 000 hektolitrů.