Výklad : | viz nařízení (EHS) č. 1576/89, čl. 1 odst. 4 písm i):
1) a) lihoviny
– vyráběné výhradně alkoholovým kvašením a destilací čerstvého ovoce nebo moštu takového ovoce, s peckami nebo bez pecek,
– destilované na méně než 86 % objemových, takže destilát má aroma a chuť použitého ovoce,
– obsahující těkavé látky v množství nejméně 200 gramů na hektolitr alkoholu o 100 % objemových a
– obsahující nejvýše 1000 gramů methanolu na hektolitr alkoholu o 100 % objemových a
– v případě ovocného destilátu z peckovin obsahujících kyselinu kyanovodíkovou v množství nepřevyšujícím 10 gramů na hektolitr 100 % objemových alkoholu.
b) Odchylky od ustanovení třetí, čtvrté a páté odrážky písmene a) mohou být přijaty postupem podle článku 15, zejména pokud výroba a prodej tradičních produktů tvoří podstatnou část příjmu určitých producentů ovoce ve Společenství.
c) V označení takto definovaného nápoje bude výrazu destilát předcházet název použitého ovoce, jako například: třešňový destilát neboli kirsch, švestkový destilát neboli slivovice, mirabelkový, broskvový, jablkový, hruškový, meruňkový, fíkový destilát, destilát z citrusových plodů, hroznový destilát nebo destilát z jiných plodů. Tyto produkty mohou být také nazývány wasser s názvem ovoce.
Výraz Williams může být použit pouze pro označení hruškového destilátu vyráběného výhradně z hrušek odrůdy „Williams“.
Jestliže je destilát vyráběn ze dvou nebo více druhů ovoce, musí být produkt nazýván „ovocným destilátem“. Pojmenování může být doplněno názvy každého druhu ovoce v sestupném pořadí jejich použitých množství.
d) Případy, ve kterých může být pojmenování „destilát“, kterému předchází název ovoce, nahrazeno názvem dotyčného ovoce, a podmínky, za nichž k tomu může dojít, musí být stanoveny postupem podle článku 15.
2) Pojmenování „destilát“, kterému předchází název ovoce, může být také použito pro lihoviny vyráběné macerací určitých bobulovin a jiných plodů jako např. malin, ostružin, borůvek apod., částečně zkvašených nebo nezkvašených, s podílem plodů nejméně 100 kilogramů na 20 litrů alkoholu o 100 % objemových, v ethanolu zemědělského původu nebo v destilátu nebo v destilátu zemědělského původu, jak jsou definovány v tomto nařízení, a následnou destilací.
Podmínky pro použití pojmenování „destilát“, kterému předchází název ovoce, s cílem zabránit záměně s ovocnými destiláty v bodu 1 musí být stanoveny postupem podle článku 15.
3) Lihoviny získané macerací celých nezkvašených plodů v ethanolu zemědělského původu a následnou destilací, jak je uvedeno v bodu 2, mohou být označovány jako „geist“, kterému předchází název ovoce; |